Pages

About Me

My Photo
Nama pemilik blog: Nurdiyana. kalau nak pendek, tulis DYN

Friday, April 18, 2014

setelah sekian lama


Assalamualaikum.

Heeheee (sengih-sengih malu sebab dah lama tak update blog)

Alhamdulillah hari ni kita masih bernafas lagi.

Apa khabar wahai diriku?

I'm fine. Dah habis diploma dan konvo pun dah berlalu. Merasa la juga pakai topi yang ada tali tergantung kat tepi dengan lengan jubah sebesar alam. Dah macam kelawar kat gua pula.

Now, plan nak sambung degree pula. Harap-harap dipermudahkan. Sebenarnya kan, pening juga la nak pilih tempat belajar kat mana, pilih course apa, hostel pula macam mana. Perghh, banyak kena fikir ni.


my diploma. insyaAllah bermanfaat untuk keluarga dan kawan-kawan juga orang lain.


Sekarang ni duduk kat rumah je. Jadi suri rumah part time. Siap sedia jika khidmat diperlukan. hehehe

Itu saja untuk hari ni. Jaga diri elok-elok.


Wednesday, December 11, 2013

resepi ringkas

Assalamualaikum.

Hari ni tarikh cantik, kan? 11/12/13. Itu hanyalah tarikh semata-mata. Yang paling penting sekali, kita masih menghirup nafas lagi. Sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi.

 Resepi kat bawah ni kalau korang nak cuba, silalah. Kalau ada bahan-bahan yang lain pun boleh. Kita yang design, kan? Terpulang pada diri sendiri.



Bahan-bahan:

Telur
Black pepper
Spageti
Sos untuk spageti ADABI
Bawang
Italian herbs
Cendawan
Garam
Minyak masak

Telur dipukul dengan black pepper dan goreng. Angkat dan letak tepi. Rebus spageti sampai lembut. Dah nak dekat2 masak dah spageti tu, letak minyak sikit je. Angkat dan letak tepi. Masak sos pula, tumis bawang sampai wangi. Pastu masuk sos spageti adabi dan tuang air sikit. Masukkan cendawan, italian herbs dan garam secukup rasa. Biar dia menggelegak sekejap. Pastu boleh matikan api.

Ambil pinggan lain, letak la telur goreng, spageti dan sos spageti. Apa lagi, makan  la dengan lafaz bismillah dan diakhiri alhamdulillah.

Selamat mencuba.

Tuesday, December 10, 2013

Apabila ditanya tentang Islam

Assalamualaikum.

Aku pernah ditanya,


"Kenapa kena pakai tudung?"

"Kenapa dalam Islam ada syurga dan neraka?"


Guess what? Soalan-soalan ni semuanya ditanya oleh non muslim yang aku kenal. 

Masa aku praktikal kat hotel aku ditempatkan kat coffee house. Kat bahagian ni, staff semuanya lelaki. Ada perempuan juga kat kitchen lain cuma bilangannya sikit. Ada sorang chef cina dan staff ni tanya soalan yang kat atas tu. Dorang berdua ni bukan muslim.

So, bila dorang tanya soalan macam tu, aku tersentak. Macam kepala aku diketuk dengan pemukul mainan budak-budak. Aku cuba berikan jawapan yang pada aku senang untuk dia faham. 

Baru aku sedar, selama ni ilmu tentang Islam aku tak cukup mana pun. Aku terlalu sibuk dengan dunia. Aku kadang-kadang lupa akhirat. 

Soalan-soalan macam ni walaupun pada korang nampak remeh tapi besar impaknya pada korang dan pandangan non muslim pasal Islam. Jawapan yang korang bagi tu menggambarkan apakah maksud Islam dalam hidup korang selama ni.

Betapa kerdilnya aku. Sekadar mampu memberi jawapan yang bukan jawapan.
Sekadar mampu memberi jawapan ala kadar je. Maafkan aku.

Kepada  non muslim yang dah mula dapat petunjuk dari Allah ataupun bertanya soalan-soalan tentang Islam, semoga Allah buka hati kalian untuk menerima Islam.

Semoga kita sama-sama bertemu di syurga kelak.