Pages

About Me

My Photo
Nama pemilik blog: Nurdiyana. kalau nak pendek, tulis DYN

Wednesday, December 11, 2013

resepi ringkas

Assalamualaikum.

Hari ni tarikh cantik, kan? 11/12/13. Itu hanyalah tarikh semata-mata. Yang paling penting sekali, kita masih menghirup nafas lagi. Sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi.

 Resepi kat bawah ni kalau korang nak cuba, silalah. Kalau ada bahan-bahan yang lain pun boleh. Kita yang design, kan? Terpulang pada diri sendiri.



Bahan-bahan:

Telur
Black pepper
Spageti
Sos untuk spageti ADABI
Bawang
Italian herbs
Cendawan
Garam
Minyak masak

Telur dipukul dengan black pepper dan goreng. Angkat dan letak tepi. Rebus spageti sampai lembut. Dah nak dekat2 masak dah spageti tu, letak minyak sikit je. Angkat dan letak tepi. Masak sos pula, tumis bawang sampai wangi. Pastu masuk sos spageti adabi dan tuang air sikit. Masukkan cendawan, italian herbs dan garam secukup rasa. Biar dia menggelegak sekejap. Pastu boleh matikan api.

Ambil pinggan lain, letak la telur goreng, spageti dan sos spageti. Apa lagi, makan  la dengan lafaz bismillah dan diakhiri alhamdulillah.

Selamat mencuba.

Tuesday, December 10, 2013

Apabila ditanya tentang Islam

Assalamualaikum.

Aku pernah ditanya,


"Kenapa kena pakai tudung?"

"Kenapa dalam Islam ada syurga dan neraka?"


Guess what? Soalan-soalan ni semuanya ditanya oleh non muslim yang aku kenal. 

Masa aku praktikal kat hotel aku ditempatkan kat coffee house. Kat bahagian ni, staff semuanya lelaki. Ada perempuan juga kat kitchen lain cuma bilangannya sikit. Ada sorang chef cina dan staff ni tanya soalan yang kat atas tu. Dorang berdua ni bukan muslim.

So, bila dorang tanya soalan macam tu, aku tersentak. Macam kepala aku diketuk dengan pemukul mainan budak-budak. Aku cuba berikan jawapan yang pada aku senang untuk dia faham. 

Baru aku sedar, selama ni ilmu tentang Islam aku tak cukup mana pun. Aku terlalu sibuk dengan dunia. Aku kadang-kadang lupa akhirat. 

Soalan-soalan macam ni walaupun pada korang nampak remeh tapi besar impaknya pada korang dan pandangan non muslim pasal Islam. Jawapan yang korang bagi tu menggambarkan apakah maksud Islam dalam hidup korang selama ni.

Betapa kerdilnya aku. Sekadar mampu memberi jawapan yang bukan jawapan.
Sekadar mampu memberi jawapan ala kadar je. Maafkan aku.

Kepada  non muslim yang dah mula dapat petunjuk dari Allah ataupun bertanya soalan-soalan tentang Islam, semoga Allah buka hati kalian untuk menerima Islam.

Semoga kita sama-sama bertemu di syurga kelak.
 

Thursday, November 28, 2013

Apa yang sibuknya cik kak oi?

Assalamualaikum.

Memandangkan final exam dah habis, otak pun banyak relaks so nak update blog. Ni ha nak cerita pasal final semester baru-baru ni. Memang betul apa yang orang kata. Final sem ni memang busy. Dengan test, quiz lagi, assignment, memang masa tak cukup. Berkejar sana sini. Memang penat. Walau apapun, semua tu dah lepas.

Konvo pula tahun depan. Moga-moga semuanya berjalan lancar.

Masa awal bulan 9 haritu, kolej ada buat jamuan aidilfitri. Bertarikh 6/9/2013.(Jumaat). Jumaat tu memang betul-betul hari terakhir Syawal. 

Kitorang ni sebagai pelajar last sem diarahkan masak hidangan untuk jamuan tu nanti di bawah bimbingan chef masing-masing. Dapat sijil tau. Kitorang juga ada gerai masing-masing. Nama-nama kitorang chef yang bahagikan. Untuk my group kena masak lontong, rendang daging, kuah kacang dan rebus nasi impit. 

Masa perjumpaan dengan chef, dia bincang nak buat tema apa, barang hiasan apa nak letak untuk gerai kitorang nanti. Masa jumpa chef ni hari rabu.


    rendang daging


Keesokannya, kitorang kena masak rendang dengan kuah kacang dulu. Memang masa tu penat sangat. Dari pagi sampai la nak dekat maghrib. Bawang putih kena buang kulitnya dulu, potong-potong segala benda yang nak dimasak la pendek kata. Dah macam nak buat kenduri kawin.


 lontong tengah masak.


Pagi jumaat pula, kitorang kena ada kat kolej pukul 8 pagi kalau tak silap. Masak lontong, potong nasi impit dengan lemang. Lepas tu, chef minta siapa yang takde kerja, pergi hias gerai. Jadinya separuh kat kitchen, separuh lagi kat gerai. 

Dah nak dekat-dekat solat jumaat, barulah kaum laki-laki pergi masjid. Kaum perempuan pula chef suruh siapkan kerja dulu pastu boleh balik kejap tukar baju kurung dan lelaki pula baju melayu.

Gerai kitorang dapat dua khemah. Memang pening nak hias apa untuk khemah lagi satu ni. Hias je dengan barang apa yang ada.

Inilah hasilnya gerai kitorang setelah dekorasi....


nama gerai "Kampung Village"



 hiasan gerai kitorang


rendang daging, lontong dan kuah kacang


nasi mpit dan lemang.(lemang tu beli kat luar.)

 

hiasan semata-mata


 hiasan dan makanan


hiasan juga.


dapat hadiah gerai terbaik dan sebelah tu pula nametag.


Masa jamuan tu anak yatim dan family staff kolej dijemput untuk memeriahkan jamuan raya. Gerai yang paling laku sekali of course la kambing golek. Beratur manusia sepanjang-panjangnya.
 
Setelah habis jamuan, kitorang kena bersihkan, sapu sampah, kemas-kemas semua barang. Pastu balik. Bila dah balik hostel, baru terasa dia punya sengal-sengal badan. Sijil punya pasal, sanggup ku redah. 

Alhamdulillah majlis ni berjalan lancar. Perut pun kenyang, hati pun senang.